Chiropractie

Chiropractie is een beroep in de gezondheidszorg dat zich bezighoudt met diagnose, behandeling en preventie van functiestoornissen in het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid.

Chiropractie is een manuele behandelmethode, ontwikkeld in de 19de eeuw, om storingen in het bewegingsapparaat en de gevolgen hiervan op het lichaam te behandelen, en dus de gezondheid te bevorderen. Het woord chiropractie is afgeleid uit het Grieks en betekent “met de hand beoefend”.

De functiestoornissen van de wervelkolom en de uitwerking van blokkades op het zenuwstelsel en dus het gehele lichaam staan centraal binnen de chiropractie. Het doel is om de beweeglijkheid te verbeteren en de functie van het zenuwstelsel te optimaliseren. Op deze manier kan de informatie-uitwisseling tussen de hersenen en de rest van het lichaam ongestoord verlopen. Wanneer de beweeglijkheid van een wervel beperkt is, kan dit de informatie-uitwisseling negatief beïnvloeden, waardoor er klachten kunnen ontstaan.

Veel mensen associëren chiropractie met het zogenaamde ‘kraken’ en spreken veelal over ‘de kraker’. Deze termen geven echter niet het juiste beeld van chiropractie.

Een van de belangrijkste (maar niet uitsluitend de enige) behandelmethodes van chiropractie is manipulatie ofwel gewrichtscorrectie. Manipulatie kan omschreven worden als een snelle passieve rekking van structuren rond een gewricht. Het volume van het gewricht dat omsloten is door een kapsel wordt hierdoor tijdelijk vergroot, terwijl de gewrichtsvloeistof in het gewricht niet toeneemt. Dit leidt tot een relatieve onderdruk in het gewricht waardoor er CO2 (koolstofdioxide) gas, dat opgelost zat in de gewrichtvloeistof, ontsnapt. Dit proces maakt een krakend geluid, wat te vergelijken is met het geluid dat hoorbaar is wanneer men de vingers knakt. Dit kan geen kwaad en veroorzaakt ook geen slijtage.

Chiropractie is geen vervanging van reguliere geneeskunde! Echter, het kan bij functiestoornissen van de wervelkolom en de ingewanden zowel als bij acute en chronische aandoeningen van mechanische oorsprong een toevoeging zijn op de traditionele medische geneeskunde.

 
Button